Τρίτη 10 Απριλίου 2012

η ντουλάπα του fchris 3 - προετοιμασία μονταρισμα

Ο φίλος fchris ξεκίνησε χωρίς εμάς.. και θα προσπαθήσω να τον βοηθήσω σε ξεχωριστά ποστ επίλυσης προβλημάτων.. αλλά θα συνεχίσω βήμα βήμα πιό αναλυτικά από το παλιό απόντες υπότιτλοι.. που άφησε κάποιες απορίες.. δήτε και τα βιντεάκια στο πρωηγούμενο..

να εκμεταλλευτώ εδώ το πάθημα του φίλου μας.. να τονίσω.. όταν κάνουμε ένα σκαρίφημα και γυρίζουμε να πάρουμε τιμές.. όταν καταλήξουμε.. ΚΑΘΙΣΤΟΎΜΕ ΣΑΦΕΣ στον ξυλέμπορο ότι θέλουμε να μας ετοιμάσει ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΙΣΤΑ.. κι όταν τα παραλαμβάνουμε.. ειδικά όταν είναι λίγα.. ΤΑ ΜΕΤΡΆΜΕ ΈΝΑ ΈΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΕΚΆΡΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΑΣ.. και μετά ΠΛΗΡΏΝΟΥΜΕ.. αν είναι πολλά.. δηλώνουμε ότι διατηρούμε το δικαίωμα να επιστρέψουμε ότι είναι λάθος χτυπημένο κακοκομένο ή κακοκολημένο..


..και παραλαμβάνουμε τα υλικά..
1. τα χωρίζουμε κατά είδος.. πλάτες πόρτες πλαινά πάτοι ράφια φάσες μπαζες και λοιπά εξαρτήματα.. τσεκάρουμε στο χαρτί παραγγελίας.. αλλά και στο χαρτί της ανάλυσης των κουτιών.. εξασφαλίζοντας ότι παραλάβαμε ότι παραγγείλαμε.. αλλά και ότι δε κάναμε λάθος αντιγραφής.. αν υπάρχει λάθος.. του ξυλεμπορικού.. επιστρέφουμε τα λάθος και ζητάμε τα σωστά.. αν είναι λάθος αντιγραφής.. απλά ζητάμε τα σωστά.. και κρατάμε τα λάθος.. τα μεγάλα μικραίνουν.. τα μικρά δε μεγαλώνουν.. αλλά υπάρχει ένα μετρήσιμο ποσοστό σφάλματος.. που παίζει μεταξύ 2-20 %..


2. ξεχωρίζουμε σε ένα μέρος τα κομμάτια της συρταριέρας.. πιό πέρα τους πάτους.. κι ακόμα πιό πέρα τα ράφια που θα χρησιμοποιηθούν προς το τέλος..

3. βάζουμε τους μεντεσέδες στις πόρτες

4. τρυπάμε τις πλάτες με τρυπάνι 3,5 χιλ. Γυρω-γυρω ανά 15-20 εκ. 8 χιλ. Από την άκρη προετοιμάζουμε τα πλαϊνά.. των κουτιών 1 και 3



Ι. 4 τρύπες πάνω κάτω 3,5 χιλ. 8 χιλ. Μέσα αφήνοντας 4 εκ. Μπρος πίσω
ΙΙ. τρύπες με τρυπάνι ακίδας 5 χιλ. Για τα ράφια.. 40 εκ. Από πάνω κι από κάτω και 5 εκ. Μέσα μπρος πίσω..
ΙΙΙ. Βάση σωλήνας 44 εκ. Από πάνω και 29 εκ. Από εμπρός η πάνω τρύπα



IV. τοποθέτηση πορτών στα πλαϊνά.. βάζουμε τις πόρτες ξάπλα δίπλα στα πλαϊνά.. με γωνίτσες 3Χ3 εξασφαλίζουμε την απόσταση από το σοκορο του πλαϊνού.. μοιράζουμε τον αέρα πάνω κάτω.. περίπου 1,5 χιλ. Βιδώνουμε τη μιά βίδα του κάτω μεντεσέ κρατώντας ακίνητα πόρτα και πλαϊνό.. μετά την πάνω του πάνω.. και μετά τις υπόλοιπές.. ξεβιδώνουμε λίγο τις βίδες που συνδέουν τους μεντεσέδες με τα τακάκια τους.. και χρησιμοποιούμε τις γωνίτσες σα μοχλούς ξεσυταρώνουμε τους μεντεσέδες και βγάζουμε τις πόρτες.. τις τοποθετούμε κάπου μακριά για να μην μας εμποδίζουν..
το κουτί 2 της συρταριέρας θα το δούμε χωριστά
στο κουτί 4 της ραφιέρας κάνουμε μόνο τις τρύπες του μονταρίσματος πάνω κάτω



στο κουτί 5 που ανοίγει προς τα πάνω.. κάνουμε στο πλαϊνό τις τρύπες του μονταρίσματως και βάζουμε την πόρτα στον πάνω πάτο όπως είπαμε παρά πάνω.. με τη διαφορά ότι η πόρτα είναι μεγαλύτερη κατά το πάχος των πλαϊνών μείον τον αέρα.. όποτε στο μοίρασμα θα περισσεύει από από τον πάτο 16-1,5=14,5 χιλ. Περίπου δεξιά αριστερά..

5. συρταριέρα.. το πως και το τι το είδαμε στα ποστ για τη συρταριέρα της diva.. ένα δυο και τρία.. καθώς και στις απαντήσεις των αποριών.. εδώ θα τα πούμε και με λόγια και με λεπτομέριες..



Ι. παίρνουμε τα πλαϊνά.. τα βάζουμε έτσι ώστε τα σόκορα να κοιτούν δεξιά και αριστερά.. τα κολλάμε με τη πίσω μεριά που δεν έχει σόκορο.. τα ευθυγραμμίζουμε.. και σημειώνουμε όπως τα κοιτάμε.. την κάτω μεριά προς το μέρος μας.. και το δεξί αριστερό.. αυτή είναι η μέσα μεριά των πλαϊνών..
ΙΙ. μετράμε και σημειώνουμε από κάτω δεξιά κι αριστερά κοντά στα σόκορα.. 3,5-23-43-62.. και τα ενώνουμε με γραμμές.. είναι οι γραμμές που θα μπούν οι βίδες των οδηγών.. μετράμε και σημειώνουμε πάνω κάτω 4 εκ. Μέσα από την μεριά των σόκορων.. τραβάμε 2 γραμμές 4 εκ. Μέσα παράλληλες με την μεριά των σόκορων δεξιά αριστερά.. και κάθετες με τις γραμμές που θα βιδωθούν οι οδηγοί.. στη συμβολή των κάθετων και των οριζόντιων γραμμών.. σημαδεύουμε μέ ένα σουβλί ή με μιά νοβοπανόβιδα κι ένα σφυράκι.. ξεχωρίζουμε τους οδηγούς.. το σετ αποτελείται από 4 μέρη.. δεξιά αριστερά του κουτιού.. και δεξιά αριστερά του συρταριού.. παίρνουμε του κουτιού.. πάμε στο αντίστοιχο πλαϊνό.. και βιδώνουμε την μιά βίδα του οδηγού.. στο σημείο που σημαδέψαμε.. ώστε να είναι ο οδηγός 3-5 χιλ. Μέσα από το σόκορο.. Και η γραμμή να φαίνεται στο μέσο των τρυπών.. φέρνουμε την άλλη άκρη του οδηγού έτσι ώστε η τελευταία τρύπα να συνατήσει στο μέσον της την γραμμή.. βιδώνουμε.. και μετά βιδώνουμε κι άλλη μιά βίδα σε μια τρύπα περίπου στο μέσον του οδηγού.. με τον ίδιο τρόπο βιδώνουμε και τους υπόλοιπους..
ΙΙΙ. Στο κάτω μέρος των πλαϊνών τρυπάμε κανονικά τις 4 τρύπες για τις βίδες μονταρίσματως.. στο πάνω μέρος μετράμε 12 εκ. Μπρος πίσω.. όταν λέμε μπρος εννοούμε τη μεριά με το σοκορο.. είναι το σημειο που θα συνδεθούν οι τρέσες.. μετράμε από εμπρός 3 και 7 εκ. Και τρυπάμε στα 8 χιλ από την πάνω άκρη.. 2 τρύπες για κάθε τρέσα..



6. μοντάρισμα συρταριέρας.. παίρνουμε με το αριστερό χέρι τον πάτο.. σε επίπεδη επιφάνεια.. κρατώντας τον με τα 4 δάκτυλα και την παλάμη στην πάνω δεξιά του γωνία με το σοκορο προς τα πάνω.. με το δεξί παίρνουμε το δεξί πλαϊνό και το τοποθετούμε κι αυτό με το σοκορο προς τα πάνω στη θέση του κρατώντας το με τον αντίχειρα του αριστερού χεριού σφιχτά στη σωστή του θέση.. αν ένα από τα 2 είναι πιό χαμηλό.. βάζουμε από κάτω σπατουλίτσες ή φίλα χαρτί μέχρι τα σόκορα να είναι στο ίδιο επίπεδο.. με νοβοπανόβιδες 3,5Χ50.. βιδώνουμε την πάνω βίδα.. ευθυγραμμίζουμε και το κάτω μέρος να είναι πρόσωπο.. βάζουμε την κάτω βίδα.. και μετά τις άλλες 2.. παίρνουμε το αριστερό πλαϊνό με τον ίδιο τρόπο το σφίγγουμε στον πάτο και το βιδώνουμε.. αντίστοιχα βιδώνουμε και την πίσω τρέσα.. μετά γυρνάμε το κουτί με το πλαϊνό κάτω.. βάζουμε την μπροστά τρέσα.. την φέρνουμε πρόσωπο στα σοκορα και εξασκώντας πίεση προς τα κάτω βιδώνουμε.. μετά το γυρνάμε στο άλλο πλαϊνό και βιδώνουμε την άλλη πλευρά.. γυρίζουμε το κουτί με τα σόκορα προς τα κάτω.. παίρνουμε την πλάτη και την ακουμπάμε.. με την έξοδο των τρυπών προς τα πάνω.. την φέρνουμε πρόσωπο πρώτα με την τρέσα.. και την κεντράρουμε αριστερά δεξιά.. πιέζουμε την μιά γωνία στη σωστή θέση και βιδώνουμε μια βίδα 3,5Χ16.. κάνουμε το ίδιο στην άλλη γωνία από τη μεριά της τρέσας και μετά βιδώνουμε τις υπόλοιπες της πλευράς.. κάνουμε το ίδιο από τη μεριά του πάτου.. προσέχουμε όσο το δυνατόν να μοιραστεί ο αέρας στα πλαϊνά.. έτσι επιτυγχάνεται το γώνιασμα του κουτιού στην πίσω πλευρά.. μετά βιδώνουμε και τις βίδες στα πλαινά.. και το αφίνουμε δίπλα..

7. συρτάρια.. τρυπάμε τους πάτους μπρος και πίσω ανα 15 εκ περίπου 8 χιλ. Μέσα από την άκρη.. τρυπάμε τα πλαϊνά μπρος πίσω.. 4 εκ. Από πάνω κι από κάτω και 8 χιλ μέσα από την άκρη.. βιδώνουμε τα πλαϊνά με τα μπρος πίσω.. όπως είπαμε για τα κουτιά.. ή με γωνιακούς σφυχτήρες.. μετά γυρίζουμε το πλαίσιο με το σόκορο κάτω.. βάζουμε τον πάτο με την έξοδο των τρυπών προς τα πάνω.. φέρνουμε πρόσωπο με το μπροστινό τρέσο.. βιδώνουμε με νοβοπανόβιδες 3,5Χ30 τις άκρες και μετά τις υπόλοιπες.. το ίδιο κάνουμε και στην πίσω πλευρά.. προσέχοντας το γώνιασμα.. από αυτό εξαρτάται η καλή λειτουργιά του συρταριού..
μετά παίρνουμε το αντίστοιχο κομμάτι του οδηγού.. το ακουμπάμε στην αντίστοιχη πλευρά.. στεκόμαστε με το μπρος μέρος του συρταριού προς το μέρος μας.. το ροδάκι πρέπει να είναι στην απέναντι πλευρά.. το κρατάμε στη σωστή θέση.. πρόσωπο μπροστά.. τρυπάμε λίγο με 3,5 χιλ τρυπάνι ίσα ίσα τον πάτο.. στην πρώτη τρύπα προς τη μεριά μας.. αν είναι πολύ άκρη πάμε στην αμέσως πιό μέσα ανάλογα με το σχέδιο των τρυπών του οδηγού.. κάνουμε το ίδιο στην πίσω μεριά.. και βάζουμε άλλη μιά κάπου στη μέση.. με τον ίδιο τρόπο βάζουμε όλους τους οδηγούς.. και τα αφήνουμε στο πλάι..

8. βάζουμε το κουτί στον πάγκο.. με την εμπρός πλευρά του.. 2 εκ μέσα.. βάζουμε ένα συρτάρι στον κάτω οδηγό.. προσέχουμε να έχει μπει καλά και να δουλεύει.. βάζουμε το ένα κούτελο.. χρησιμοποιούμε μιά γωνιά στοπερ κάτω από κάθε άκρη για αποστάτη.. το μοιράζουμε δεξιά αριστερά.. το πιάνουμε με 2 σφιχτήρες στις άκρες με το συρτάρι.. προσέχουμε να μην κουνίσουμε το συρτάρι ή το κούτελο κατά το σφίξιμο.. κάνουμε από μια τρύπα όχι πάνω από 1 εκ βάθος δεξιά αριστερά και στο μέσον.. στο μέσον του ύψους από μέσα από το συρτάρι.. και βιδώνουμε με 3,5Χ30.. βγάζουμε τους σφιχτήρες και τις γωνίες.. το δοκιμάζουμε αν δουλεύει καλά.. βάζουμε το δεύτερο συρτάρι.. το δεύτερο κούτελο.. τις γωνίες στοπερ από κάτω.. το μοιράζουμε δεξιά αριστερά.. καμιά φορά τα κούτελα κόβονται παράγωνα.. προσέχουμε μα μοιράσουμε στο κέντρο του ύψους κι όχι στις γωνίες.. σφίγγουμε και βιδώνουμε όπως το πρώτο.. τη ίδια διαδικασία ακολουθούμε και στο τρίτο από κάτω.. στο πάνω πάνω.. βάζουμε το συρτάρι.. μια και δεν έχει χώρο γιά τους σφιχτήρες.. ή το πιάνουμε στην τρέσα.. ή καλύτερα βγάζουμε την τρέσα.. το βιδώνουμε όπως τα προηγούμενα και την ξαναβάζουμε.. όλα αυτά μπορείτε να τα βλέπετε και στο βιντεάκι με τη συρταριέρα της diva.. βγάζουμε κι αριθμούμε τα συρτάρια.. τα πάμε κάπου πιό μακριά..
γυρίζουμε το κουτί με τον πάτο προς τα πάνω.. τραβάμε μια γραμμή 5 εκ μέσα από μπροστά κοντά στις γωνίες.. και 10 εκ. Από πίσω.. βάζουμε το πόδι με τη μιά τρύπα να πατά στο πλαϊνό 2-3 χιλ μέσα και τη βιδώνουμε με 3,5Χ16.. το φέρνουμε να ακουμπά στη γραμμή.. βιδώνουμε την απέναντι βίδα και μετά τις άλλες 2.. με τον ίδιο τρόπο βάζουμε και τα άλλα 3 πόδια..

9. με μια πήχη.. τη μια φάσα μια και την έχουμε πρόχειρη.. και το αλφάδι.. ελέγχουμε το δάπεδο.. αν έχει πάνω από 1 εκ. Κλίση ίσως χρειαστεί να κόψουμε πόδια στο κουτί που θα μπει στη ψηλότερη πλευρά.. σε αυτή την περίπτωση.. από τη ψηλότερη πλευρά.. σφίγγουμε το πόδι που είναι στο ψηλότερο σημείο και ρυθμίζουμε αλφαδιάζοντας τα άλλα 3.. αν είναι γενικά ίσιο το δάπεδο.. ξεσφίγγουμε 2-3 βόλτες πριν το βάλουμε στη θέση του και ρυθμίζουμε από εκεί.. ρυθμίζουμε πρώτα τα πίσω.. μετά σπρώχνουμε την πάνω πλευρά να ακουμπήσει στον τοίχο και παίρνουμε τα μπόσικα στα μπροστά.. το μοιράζουμε ώστε να ισαπέχει από τους τοίχους δεξιά αριστερά.. κι ελέγχουμε αν κάποιος τοίχος ανοίγει πολύ και δε μας χωρά το κουτί στο μέσα μέρος.. αν έχει σοβατεπί κι είμαστε κοντά το σημειώνουμε να το κοιτάξουμε όταν βάζουμε τα πόδια στα ακριανά κουτιά.. μήπως τα συγκεκριμένα τα βάλουμε πιό μέσα ή βγάλουμε το σοβατεπί..

συνεχίζεται..

11 σχόλια:

giannisxan είπε...

Γεια σου δάσκαλε.
Θέλω να κάνω μια κουζίνα αλλά και οι τοίχοι είναι στραβοί λόγο του σοβά και της παλιάς κατασκευής, αλλά λόγο του ότι το θέλει και γωνία και η γωνία του δεν είναι 90 μοίρες έχω πρόβλημα. Πώς πρέπει να προχωρήσω? και κάτι ακόμα μπορείς να μου δείξεις με σχέδιο, γιατί είμαι και λίγο μπούφος, σε μια ντουλάπα οι πλαϊνές καταφραγες πως μπαίνουν? Από κάτω παράδειγμα έχει κενό με τον τοίχο 1,6 στη μέση 2,5 και πάνω 3,5. Η ντουλάπα είναι αλφαδιασμένη σωστά. Σού στέλνω σχέδιο με την κουζίνα.

koulpa είπε...

giannisxan
καλώς τον :) :)
σπάνια οι τοιχοι είναι κάθετοι.. δεν αποτελεί πρόβλημα.. χρειάζεται και μιά κάτοψη του χώρου.. όπου καθορίζονται και οι γωνίες των τοιχων.. σημειώνεις στους τοιχους ένα μέτρο στην κάθε πλευρά.. και μετράς την τρίτη πλευρά του τριγώνου.. περιμένω την κάτοψη :) :)
αχ.. ξεκίνησα όπως είδες μια πιό λεπτομεριακή ανάλυση της κατασκευής της ντουλάπας.. αλλά χάθηκε ο φίλος που ήταν η αφορμή.. και δε είχα κίνητρο.. θα το τελειώσω κάποια στιγμη.. :) :)
την καλημέρα μου :) :)

Unknown είπε...

καλησπέρα στο αγαπημένο μου blog!!!

θα ήθελα να ρωτήσω...

σε μία 2φυλλη ντουλάπα,,θέλω να κάνω εσωτερική συρταριέρα ..αλλά δεν θέλω να ακουμπά στους μεντεσέδες...
τι επιλογές έχω?
και κάτι άλλο..
μιά πορτα ντουλάπας μέχρι ποια διασταση μπορεί να γίνει για να μην κρεμάσουν..π.χ 210Υψος*55Πλατος*18Πάχος

Unknown είπε...

καλησπέρα στο αγαπημένο μου blog!!!

θα ήθελα να ρωτήσω...

σε μία 2φυλλη ντουλάπα,,θέλω να κάνω εσωτερική συρταριέρα ..αλλά δεν θέλω να ακουμπά στους μεντεσέδες...
τι επιλογές έχω?
και κάτι άλλο..
μιά πορτα ντουλάπας μέχρι ποια διασταση μπορεί να γίνει για να μην κρεμάσουν..π.χ 210Υψος*55Πλατος*18Πάχος

georgecnc είπε...

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog και την προσπάθειά σου.
Δεν ξέρω αν γράφω στο σωστό μέρος, αλλά είδα φως και μπήκα που λένε!
Θα ήθελα πάρα πολύ, μιας και έχεις τις γνώσεις, να με κατατοπίσεις στο εξής ερώτημα. Θέλω να ασχοληθώ κι εγώ με την κατασκευή κάποιων επίπλων για το σπίτι μου, αλλά θα ήθελα όλα να είναι από μασίφ (συμπαγές) ξύλο ή κοντραπλακέ όπου χρειάζεται. Δηλαδή καθόλου νοβοπάν ή mdf ή άλλα παρόμοια υλικά. Το κόστος το αφήνω σε δεύτερη μοίρα (όσο με παίρνει θα προχωράω). Το ερώτημα είναι γιατί σε κούρασα κιόλας, τι ξύλο ή συνδυασμό ξύλων θα μου πρότεινες ως καλύτερο για κάθε έπιπλο ξεχωριστά? Π.χ. για την κουζίνα, την βιβλιοθήκη, την τραπεζαρία, το κρεβάτι, ένα σε στυλ μπουφέ. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή ξύλου για τέτοια έπιπλα?
Το αν θα τα καταφέρω κάποτε είναι άλλο θέμα.
Σου ζητάω συγνώμη για την φλυαρία μου, αλλά θα μου έδινες μεγάλη χαρά αν μου απαντούσες γιατί δεν βρίσκω μια απάντηση που να με καλύπτει.
Ευχαριστώ πολύ.

koulpa είπε...

ax ρε παιδια.. κόλησα.. από τη μιά η αεργία.. από την άλλη η ανέχια.. δεν είχα ούτε ηλικό.. μα ούτε και διάθεση.. να ποστάρω.. ελπίζω να ανανήψω.. ας απαντήσω τις ερωτήσεις έστω και ακαδιμαικά πλέον.. μια κι πέρασε πολής χρόνος.. :) :)

koulpa είπε...

giannisxan
δε θυμάμαι τι κάναμε.. την έφτιαξες την κουζίνα; πως πήγε; :) :)
την αργοπορημένη καλησπέρα μου :) :)

koulpa είπε...

anxelo pipis
καλώς τον :) :)
σε δίφιλη ντουλάπα συνήθως φτιάχνω ένα κουτί συρταριέρας 10 εκ μικρότερο από το εξωτερικό.. έτσι παραμένω στα στάνταρτ.. και μένει κενό δεξιά αριστερά.. 3,4 και 3,4 εκ.
όσο για τις πορτες.. έχω κάνει και μέχρι το ταβάνι.. ήταν της μόδας στα τέλη των 90ς.. αρκεί να βάλεις μεντεσέδες σε όλο το ήψος με κενό 60-70 εκ. :) :)
την αργοπορημένη καλησπέρα μου :) :)

koulpa είπε...

georgecnc
καλώς ήλθες.. δυστυχώς έπεσες σε περίοδο αγρανάπαυσης.. αναγκαστικής.. αν δεν τελείωσες.. ή δεν τα παράτησες.. με χαρά θα προσπαθήσω να βοηθήσω.. το ηλικό.. αν το αποσυνδέσεις με την τιμή.. μένει περισσότερο το γούστο.. τι είδους έπιπλα θέλεις να κάνεις.. δόσε περισσότερες λεπτομέριες να κάνουμε κανένα ποστ μήπως βοηθήσουμε και κανέναν άλλο.. ελπίζω να καταφέρω να συνεχίσω.. :) :)
την αργοπορημένη καλησπέρα μου :) :)

giannisxan είπε...

Γειά σου κουλπα την έφτιαξα ναι και σε ευχαριστώ για την βοήθεια

koulpa είπε...

gannisxan
τώρα το βρήκα! παρακαλώ αφού έγινε η δουλιά..