Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

απαντήσεις για ντουλάπα και βιβλιοθήκη..

μετά την έξαρση του καλοκαιριού.. λόγω των στοιχείων που έφερα από τον πύργο.. έπεσε μια ερημιά σχεδόν ενός εξαμήνου.. η νέα μας φίλη λίνα.. με ένα mail της.. με αφύπνισε.. και στάθηκε αφορμή για μερικά ποστ ακόμα..

Συγχαρτήρια για τον ιστοχώρο σας! Φαίνεται ότι έγινε με πολύ μεράκι!
Είμαι εντελώς άσχετη με το επάγγελμα του ξυλουργού (επιπλοποιού ούτε το διανοούμαι), αλλά με όρεξη να μάθω πράγματα για ξύλινες κατασκευές.
Ψάχνοντας να ενημερωθώ πως μπορώ να φτιάξω μια απλή ξύλινη βιβλιοθήκη έπεσα πάνω στην ιστοσελίδα σας.
Όλες οι αναρτήσεις σας είναι εξαιρετικές, αλλά ενθουσιάστηκα αμέσως από τις ανάρτήσεις σας του 2009 και του 2010 σχετικές με το πως φτιάχνεται μια εντοιχισμένη ντουλάπα σπιτιού!
Τόσο, που θα τολμήσω να φτιάξω μία, μικρότερη βέβαια, αλλά στην αποθήκη μου ( θα παραγγείλω την ξυλεία σύμφωνα με τα σχέδιά σας και θα τα προσπαθήσω να την κατασκευάσω σύμφωνα με τις οδηγίες σας). Και έχω και την εξής απορία: πως μοντάρεται το κουτί της ντουλάπας, χρειάζεται να έχω γωνιόμετρο, ποιες δυσκολίες θα συναντήσω, θα μπορέσω να το κάνω;
Όμως, θα ήθελα να βάλετε και μία ανάρτηση για το πως φτιάχνεται μια φορητή βιβλιοθήκη απλή με πλάτη και μπάζα από κάτω.
Θα ήθελα πάλι να αναφέρεστε σε όλα με λεπτομέρειες υπενθυμίζοντάς σας ότι δεν γνωρίζω τίποτα για το αντικείμενο και ότι το παραμικρό που γράφετε είναι για μένα πολύτιμη γνώση. Ακόμα και η λέξη "νοβοπανόβιδα" που γράφετε, (με τις διαστάσεις που αναφέρετε) είναι για μένα πολύτιμη πληροφορία.
Λοιπόν, θέλω να φτιάξω μια βιβλιοθήκη στο 1.90μ. ύψος και διαθέτω 12 έτοιμα ράφια κομμένα 70εκ.X30εκ. από μελαμίνη 16χιλ.
Νομίζω ότι με άλλα 2 ράφια, βγαίνουν δύο βιβλιοθήκες 70X190X30 εκ. και θέλω να ρωτήσω πως φτιάχνεται:
α) μία βιβλιοθήκη 70X190X30εκ. (δηλαδή με 2 ορθοστάτες)
β) μία βιβλιοθήκη διπλή 140?Χ190Χ30 (με 3 ορθοστάτες)
Τα ράφια να έχουν μόνιμη τοποθέτηση.
Δεν σκέφτομαι ότι θα κάνω τη δουλειά επαγγελματία, αλλά έχω όρεξη και...βοηθούς! Κάτι θα κάνουμε...
Σας ευχαριστώ!

Αγαπητή λένα
ευχαριστώ για τα καλά λόγια.. και χαίρομαι που βλέπω ότι όλο και κάποιος ενδιαφέρεται να δημιουργήσει.. αντί να αγοράσει κάτι έτοιμο..
λοιπόν.. για την ντουλάπα έχω μερικά βιντεάκια.. τα πρώτα που έκανα όταν πήρα τη μηχανούλα.. αλλά είχα χάσει τα μισά.. και δεν τα ανέβασα εδώ.. αλλά βλέπω ότι δείχνουν κάπως πως γίνεται η δουλειά για αρχή..
βάζουμε μεντεσέδες στις πόρτες..





τρυπάμε τις πλάτες για τις βίδες..





προετοιμάζουμε τα πλαϊνά.. τρύπες για μοντάρισμα.. τρύπες για τα ράφια.. βάσεις σωλήνων..





τοποθέτηση πορτών στα πλαινά..





μοντάρισμα.. καλύτερα ακόμα να είναι 2 άτομα.. ένας κρατά ένας βιδώνει..





τοποθέτηση ποδιών.. στη περίπτωση αυτή ήθελαν κόψιμο.. συνήθως δε χρειάζεται..





αυτά ήταν τα έτοιμα.. θα κάνω κάποια ποστ.. ένα για κάθε βήμα της εργασίας.. ώστε να μπορώ να μιλήσω λεπτομερώς και αν λύσω κάθε απορία..


για τις βιβλιοθήκες.. για αρχή δες αυτό  κι αυτό ..
μια και έχεις τα ράφια.. θα χρειαστείς ορθοστάτες.. 190Χ30.. θα πρότεινα 6 τεμάχια ώστε να κάνεις το 140 με 2 ανεξάρτητα στοιχεία.. πλάτες.. 180Χ(70+3,2) = 3 τεμάχια.. μπάζες 70χ10 = 3 τεμάχια.. πόδια 10 εκ = 12 τεμάχια.. πιάστρες για μπάζα 6 τεμάχια.. για το μοντάρισμα του κουτιού.. τοποθέτηση ποδιών και μπαζας δες και τη συρταριέρα της ντίβας Α Β και κυρίως Γ για αρχή..


συνεχίζεται..

3 σχόλια:

fchris είπε...

μπράβο φίλε συγχαρητήρια, πολύ καλή δουλειά .Συνέχισε έτσι να μαθαίνουμε και εμείς οι αρχάριοι μερικά πράγματα.Σκοπεύω να φτιάξω μια ντουλάπα παρόμοια με αυτή που έχεις στο σκίτσο αλλά με λίγο διαφορετικές διαστάσεις .Δηλαδή οι πόρτες από τα 2 κουτιά δεξιά και αριστερά θα είναι 0,55 + 0,55 χ 2,00 . Το μεσαίο κουτί 0,90 πλάτος ,κάτω συρταριέρα με 4 συρτάρια να φτάνουν στο 1 m , στην μέση κενό για t.v 0,90 χ 0,60 και πάνω ντουλάπι 0,90 χ 0,40.Μήπως θα μπορούσες να ανεβάσεις ένα βιντεάκι όπως εκείνο που είχες ανεβάσει με την συρταριέρα ?οι υπότιτλοι πιστεύω οτι βοήθησαν αρκετά στο να καταλάβει κάποιος τις λεπτομέρειες .

koulpa είπε...

φιλε fchris
καλώς μας ήλθες κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :) :)
δεν μπήκα στη διαδικασία να βάλω υπότιτλους στο βιντεάκι.. γιατί στην εποχή της ευμάριας δεν βρίκα και πολύ ενδιαφέρον.. το έκανα περισσότερο σαν καταγραφή.. όταν μου ζητήθηκε τα έβαλα σε ποστ.. για κάθε απορεία βέβαια εδώ είμαι.. :) :)
αν θές μου στέλνεις ( koulpa2@gmail.com )το μέτρα του χώρου κι ένα σχεδιάκι με τη δωμή.. και σου κάνω την ανάλυση των υλικών.. :) :)
την καληνύχτα μου :) :)

Unknown είπε...

εύγε...