Σάββατο 21 Μαΐου 2011

μπαίνοντας στο ξυλουργείο..

αρχίζοντας αυτό το ιστολόγιο.. ένας από τους σκοπούς ήταν η απάντηση αποριών.. δυστυχώς.. δεν υπήρχε το ιντερνετ στις αρχές των 90ς.. που το "φτιάχτο μόνος σου" ήταν πιό διαδεδομένο φαίνεται.. κι έτσι ατόνησε λίγο το ενδιαφέρον μου.. και περιορίστηκε σε ποστ περιγραφικά του τι κάνω.. όποτε το θυμόμουν.. τους τελευταίους μήνες.. προέκυψαν αρκετές ερωτήσεις.. αλλά κάτι η δουλειά.. κάτι το κέφι.. δε κατάφερα να απαντήσω σε όλες..
είχα σκοπό.. μετά το
πρώτο ποστ για τα εργαλεία και τα υλικά.. ή να προσθέτω όσα χρειάζονταν για κάθε κατασκευή.. ή να κάνω κάποια συγκεντρωτικά κατά ομάδες.. ούτε αυτό το έκανα..
όταν ο φίλος γιώργος.. μου έστειλε το παρακάτω mail στις 13/12/10.. το είδα σαν ευκαιρία..

Αγαπητέ φίλε,

Είδα το μπλογκ σου και σκέφτηκα να σου κάνω μία ερώτηση. (Ίσως λιγάκι μπερδεμένη και ασυνήθιστη αλλά δυστυχώς για μένα σημαντική)
Κατ' άρχήν θέλω να σου πω ότι παρατάμε τη ζωή στην πόλη (Θεσσαλονίκη) και θα πάω μαζί με την οικογένειά μου να ζήσω σε ένα βουνό...(γύρω στην άνοιξη)
Μία από τις σκέψεις για δουλειά και όχι μόνο είναι η επεξεργασία του ξύλου. (Όταν λέω "όχι μόνο" εννοώ ότι σίγουρα θα χρειαστούν και κάποιες κατασκευές για το σπίτι)
Σκεφτόμαστε και θέλουμε να φτιάξουμε παιχνίδια... Μην φανταστείς τίποτα δύσκολο... Φαντάσου κάποιες σκακιέρες (δηλαδή ένα τετράγωνο πλαίσιο με χρώματα λευκά και μαύρα τετράγωνα) καθώς και πούλια σαν το τάβλι ξύλινα σε 2 ή περισσότερες αποχρώσεις και γενικά κάποιες εύκολες κατασκευές.
Η ερώτηση είναι τι εξοπλισμός χρειάζεται και αν μπορείς να κάνεις ένα κοστολόγιο για κάτι τέτοιο. Το αν είναι εύκολο ή αν γίνεται δεν θέλω να μου το απαντήσεις, αφού η θέληση είναι αυτή που μπορεί να κάνει τα πάντα...
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση...
Γιώργος

φίλε γιώργο,
χαίρομαι για την απόφασή σου.. ακόμα κι αν υπαγορεύτηκε από τις συνθήκες.. μου φαίνεται η καλήτερη.. σε όλες τις περιπτώσεις..
θα μελετήσω λόγο το θέμα.. το αστείο είναι ότι βρήσκομαι περίπου στην ίδια φάση.. και μου έχει μπει κατά καιρούς η ιδαία κατασκευής παιχνιδιών από ξύλο.. :):)
όσο για τα μερεμέτια είναι πλατύ το θέμα.. θα μπορούσαμε να το λύσουμε.. κομάτι κομάτι.. ανάλογα με τις ανάγκες.. μπορώ να παραθέσω κάποια αρχικά στοιχεία.. έυκαιρία να κάνω και νέο ποστ στο καιμένο μου που έχει μαραζόσει.. :):)
χαρηκα για την γνωρημία θα επανέλθω σύντομα :):)
την καληνύχτα μου :):)


του απάντησα.. αλλά αυτό το σύντομα έχασε το νόημά του.. κάτι που δεν είχα ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου.. τι να του προτείνω.. κάτι ότι ήθελε χρόνο για έρευνα και συλλογή οπτικού υλικού.. σήμερα είπα να μπούμε στο ξυλουργείο..



..είναι ένα κοτσουράκι.. τόσο δα μικρό.. ή και μεγάλο.. μπαίνοντας στο ξυλουργείο.. θα πρέπει να συναντηθεί πρώτα με την κορδέλα.. να χονδροκοπεί κατά μήκος.. να αποκτήσει κάποιες σχετικές ευθείες.. κοντά στην επιθυμητή για την κατασκευή μας διατομή.. και μήκος..

με μια κλασική κορδέλα ξύλου.. που φαίνεται στο κέντρο της πρώτης φωτογραφίας..

ή μια μικρή επιτραπέζια.. ανάλογα με το μέγεθος της κατασκευής μας..







μετά θα πρέπει να περάσει από τον πλανοξεχονδριστήρα.. θα περαστεί αρκετές φορές από πάνω.. για να αποκτήσει δύο κάθετες μεταξύ τους.. επίπεδες επιφάνειες.. κι από κάτω για να διαμορφωθούν οι άλλες δύο.. και να αποκτήσει ακριβώς την επιθυμητή διατομή..

με ένα κλασικό σύνθετο ξυλουργικό μηχάνημα πολλών εργασιών..
αριστερά στην πρώτη φωτογραφία..
ή με ένα επιτραπέζιο πλανοξεχονδρηστήρα..




θα πρέπει να αποκτήσει το ακριβές μήκος.. αυτό μπορεί να γίνει στο σύνθετο.. αν διαθέτει και γωνιάστρα..

στο ράντιαλ.. που φαίνεται δεξια στη πρώτη φωτογραφία..

σην γωνιάστρα..




ή με ένα φορητό φαλτσοκόφτη..




αν η κατασκευή μας απαιτεί μια μορφή διατομής άλλη από του παραλληλόγραμμου..
θα περάσει από τη φρέζα του σύνθετου..

ή από το ρούτερ..




για να δημιουργήσουμε συνδέσεις μεταξύ των κομματιών.. για να κάνουμε μορσα.. θα χρησιμοποιήσουμε την κορδέλα και το δίσκο του σύνθετου.. ή του φαλτσοκόφτη..

για να κάνουμε τρύπες για τα μόρσα.. θα χρησιμοποιήσουμε το μορσοτρύπανο του σύνθετου.. ή το ρούτερ.. φτιάχνοντας φόρμες..

για να συνδέσουμε τα κομμάτια.. θα τα σφίξουμε σε μια πρέσσα.. που φαίνεται κρεμασμένη στο γερανό στην πρώτη φωτογραφιά..
ή με κατάλληλους σφυχτήρες..



























αυτά για την ώρα.. θα ακολουθήσει μια εκ πρώτης όψεως οικονομική ανάλυση του προϋπολογισμού..

6 σχόλια:

ag_papan είπε...

Καλημέρα koulpa..

μπαινοντας κι εγώ στο ξυλουργείο
ήθελα να σε ρωτήσω για κοφλέρ.

θέλω να ρωτήσω για κοφλέρ που να
το χρησιμοποιώ για καρφιά και διχάλα
για ξύλινες κατασκευές.. και αν ξέρεις αν μπορώ να βάψω με το ίδιο..
τι χαρακτηριστικα πρέπει να έχει?

koulpa είπε...

χαχαχα φίλτατε ag-papan μπήκες με το δεξί; :) :)
καλώς ήλθες :) :)
ναι.. δεν το έβαλα σε αυτό το ποστ.. γιατί το θεώηρησα κινητό εργαλίο.. αλλά μάλον θα έπρεπε.. θα το βάλω στο δεύτερο ή τρίτο μέρος.. :) :)
όλα τα κομπρεσερ με καζανάκι.. κάνουν και για καρφιά και για πιστόλι βαφής.. έχουν ρυθνιστή πίεσης αέρα.. κάποια μικρά που έχουν κυκλοφορήση τελευταία για αερογράφο δε ξερω αν η παροχή τους επαρκεί για καρφωτικό.. πάντως υπάρχουν αρκετά φθινά με καζανάκι.. με 100-150 ευρώ.. που κάνουν μια χαρά τη δουλιά.. κι εγώ έχω πάρει ένα τέτοιο.. το προηγούμενο είχε αρχίσει να βαραί΄νει πολύ με τα χρόνια.. :) :)
την καληνύχτα μου :) :)

Δεσποινίς Βατόμουρο είπε...

Καλησπέρα και από μένα!!
Θα ήθελα να φτιάξω και εγώ μεγάλες βιβλιοθήκες..έχω άπειρα βιβλία αλλά όχι βιβλιοθήκες σωστές. Μιλάμε για 4 μέτρα με ύψος ώς το ταβάνι. Πόσο θα κόστιζε? Είδα σε παλαιότερη ανάρτηση ότι το ξύλοο υπερδιπλασιάζει το κόστος και η μελαμίνη είναι φθηνότερη. Δηλαδή θα πρέπει αναγκαστικά οι βιβλιοθήκες να είναι άσπρες? Ή απλά η μελαμίνη θα είναι εσωτερικά και εξωτερικά θα έχει μια επίστρωση ξύλου? Αυτό πόσο περίπου θα κόστιζε?? (χωρίς φ.π.α. χαχαχ)

koulpa είπε...

χαχαχα ξωτικόπλημμύρα
ενδιαφέρον νικ.. καλώς ήλθες :) :)
λοιπόν η μελαμίνη βγαίνει σε ένα σορό χρώματα.. το άσπρο δε το προτίνω γιατί δείχνει την ηλικία του.. και από την αρχή φαίνεται ψεύτικο.. αλλά σε απόχρωση ξύλου έιναι αρκετά συμπαθητικό.. και πιό οικονομικό από τον καπλαμα.. για παράδειγμα.. πρέπει να υπόλογίζεις 90-100 ευρώ ανα τετραγωνικό κάληψης για το ηλικό και 50-60 για την εργασία.. συνολο 140-160.. ενώ σε καπλαμά λουστραρισμένο.. θα πάει 200-220 το υλικό.. άλλο τόσο το λουστράρισμα.. και 50-60 η εργασία.. σύνολο 450-500.. έχει αρκετή διαφορά.. :) :)
για να σου δώσω ακριβή τιμή.. μπορείς να μου στείλεις περίπου διαστάσει.. και κάποια επιθημητή δομή.. στο koulpa2@gmail.com .. να κάνω ένα σχεδιάκι και να βγάλω την τιμή.. ήτε μόνο για τα ηλικά ήτε κομπλέ με το κλειδί στο χέρι.. :) :)
ευχαριστώ για την επίσκεψη :) :)
την καληνύχτα μου :) :)

Διονύσης είπε...

Κατασκευή μορσου με κορδέλα πως γίνεται?

koulpa είπε...

Διονύση.. το 2017 έπαθα το τρίτο εγκεφαλικό μου.. μαθαίνω πάλυ ελληνικά.. θα δούμε..