Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ...

...καί κάτι... ας επιχειρήσουμε μια επανασύνδεση... επεκτείνοντας την προηγούμενη κατασκευή...
Είχαμε κάνει ένα απλό κουτάκι για ραφιέρα. Τώρα θα το μεγαλώσουμε στο ύψος και θα του προσθέσουμε δύο ραφάκια ραφάκια ώστε να έχουμε τρεις χώρους. Εννοείται ότι αλλάζοντας το ύψος και τα κενά ανάλογα με τα αντικείμενα που θέλουμε να τοποθετήσουμε μπορούμε να έχουμε όσα ράφια χρειαζόμαστε.

Κάνουμε λοιπών ένα σκαρίφημα και τη λίστα των επιφανειών που θα χρειαστούμε.




Σημαδέυουμε τα πλαϊνά για να και κάνουμε τρύπες 5mm (με τρυπάνι ακίδας) σε βάθος 8mm που θα υποδεχτούν στηρίγματα (τακάκια) ραφιών. Προσοχή στο βάθος τρυπήματος!! Δε θέλουμε οι τρύπες να γίνουν διαμπερείς.. Ο απλούστερος τρόπος είναι να μετρήσουμε πάνω στο τρυπάνι τα 8mm και να σημαδέψουμε με blanco ή με χαρτοταινία.


Προχωρούμε στο μοντάρισμα και στη τοποθέτηση ακριβώς όπως στην προηγούμενη κατασκευή. Στη συνέχεια βάζουμε τα στηρίγματα στις τρύπες που έχουμε κάνει στα πλαϊνά και ακουμπάμε πάνω τους τα ράφια. Et vois la!!!!!
Aν θέλουμε να μπορούμε στο μέλλον να αλλάζουμε θέσεις στα ράφια, κάνουμε τρύπες πάνω και κάτω από τις αρχικές σε ίσα διαστήματα. Αν έχουμε περισσότερα κουτιά δλδ περισσότερα πλαϊνα για τρύπημα, βολικό είναι να κατασκευάσουμε μιά φόρμα. Παίρνουμε ένα κομμάτι μελαμίνη πλάτους 8-10cm (για την περίπτωσή μας 8cm) και μήκους περίπου όσο το πλαϊνό, βιδώνουμε στη μία άκρη ένα άλλο κομμάτι (8χ5). Τραβάμε μία γραμμή στο μέσον του, σημαδεύμουμε σε ίσα διάστημα (ανά 32mm ή 64mm, για λόγους τάξης όλα γίνονται σε πολλαπλάσια του 16, θα το δούμε και αργότερα) και τρυπάμε με τρυπάνι 5mm διαμπερώς.

Ακουμπάμε τη φόρμα στις άκρες του πλαϊνού, να πατήσει καλά ο τάκος, το κρατάμε σταθερά με σφιχτήρες ή με το χέρι αν το εμπιστευόμαστε και τρυπάμε. Προσοχή στο βάθος, τώρα πρέπει να υπολογίσουμε και το βάθος της φόρμας. Αν είναι 16mm, θα έχουμε 8+16= 24mm να σημαδέψουμε στο τρυπάνι. Προσοχή σημαδεύουμε το κάτω και το πάνω στα πλαϊνά και βάζουμε τον οδηγό πάντα από τη ίδια πλευρά (κάτω ή πάνω).

Αν θέλουμε να μη σκονίζονται τα αντικείμενά μας, μπορούμε να προσθέσουμε και ένα πορτάκι τζαμένιο, με τους μεντεσέδες του κάτωθι σχήματος.

Αφού έχουμε τελειώσει με όλα, τοποθετούμε τους μεντεσέδες στις γωνίες, πάνω κάτω του πλαϊνού, αν θέλουμε ένα τζαμάκι ή και στις τέσσερις γωνίες, αν θέλουμε δύο.
Γιά ένα τζάμι μετράμε το ύψος στο εσωτερικό των υποδοχών (περίπου 78,2 αναμένεται στο παρόν) και το πλάτος από τη εσοχή στην άκρη του κουτιού (περίπου 49,8). Αφαιρούμε στη κάθε διάσταση 3mm αέρα και έχουμε τζάμι 77,9χ49,5.
Για δύο τζάμια το πλάτος το μετράμε όπως το ύψος από εσοχή σε εσοχή. Διαιρούμε το πλάτος δια δύο 49,8/2=24,9 και αφαιρούμε 3mm αέρα, οπότε έχουμε 77,9χ24,9=2 τεμάχια. Οι διαστάσεις είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται από το τύπο των μεντεσέδων, γι αυτό πρώτα τους τοποθετούμε και μετά μετράμε και παραγγέλνουμε τα τζάμια και ζητάμε να μας τα γυαλίσουν γύρω γύρω. Υπάρχουν και πόμολα που μπαίνουν με την ίδια λογική (χωνευτά), αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κλασικά (τρυπητά) ζητάμε από το τζαμά να μας κάνει τρύπες 5mm στα κατάληλα σημεία.
Αν δε μας αρέσει ο τοίχος πίσω μπορούμε να βάλουμε και πλάτη. Παραγέλνουμε λοιπών μαζί με τις μελαμίνες και χαρτοσμαλτίνη ίδιο χρώμα ή ότι μας αρέσει αφαιρώντας 8mm τις εξωτερικές διαστάσεις του κουτιού. Στην περίπτωσή μας 77,8χ49,2. Πριν τοποθετήσουμε το κουτί στον τοίχο την καρφώνουμε με ψιλά καρφάκια. Καρφώνουμε πρώτα μία πλευρά προσέχοντας να είναι η άκρη της 4mm πιό μέσα από της μελαμίνης και να ισαπέχει απο τις γωνίες, κάνουμε το ίδιο στην απέναντι πλευρά, προσέχοντας να μη κάνει κοιλιά και μετά τις υπόλοιπες.
Ευχαριστούμε και καλή τύχη με τη συναρμολόγηση:):)

8 σχόλια:

mpoumpoula είπε...

ωράια...το τυπώνω το κρεμάω στον τοίχο και ξεκινάω...άμα δεν τα καταφέρω θα σου στείλω mail να ρθεις μια βόλτα μέχρι τη σαλόνικα να μου το φτιάξεις(όλα τα έξοδα πληρωμένα!!!!)
και μπουγάτσα με τρυπάνι δώρο!!!!!

koulpa είπε...

mpoumpoula
Ξεκίνα με κάτι όσο το δυνατόν ανώδυνο.. μην επένδύσεις πολύ χρήμα και ελπίδες στην πρώτη κατασκευή.. κάτι για το μπαλόνι.. για κάποιο σημείο που δε πολυφαίνεται.. Εξάντλησε όλες τις πιθανότητες.. και αν εν τούτοις δε τα καταφέρεις.. έχω να βρεθώ εκεί από το camel trophy του 92.. ευκαιρία (δικαιολογία) ψάχνω.. έχω ακούσει μπουγάτσες και μπουγάτσες αλλά με τρυπάνι;..:):)
Την καλησπέρα μου:):)

mpoumpoula είπε...

ε όχι και να κάνω κάτι να για να μη φαίνετε...τόσο άχρηστη να είμαι????
αποκλείεται...θα τα καταφέρω και θα σε βγάλω ασπροπρόσωπο...
Πωρώθηκα τώρα μάλλον δεν θα φας σύντομα μπουγάτσα!

koulpa είπε...

mpoumpoula
That's the spirite!!!
Γερά με τσαμπουκά.. κάνε με περίφανο.. και θα βρώ άλλη ευκαιρία..:):)

diva είπε...

Εγώ πειράζει απλά να παρακολουθώ;
..άντε, είπαμε..
καμ μπακ

koulpa είπε...

diVa μας
..Οχι δεν πηράζει(όπως βολεύεται ο καθένας):):)
Ι'm baaack!!
Την καλησπέρα μου κι από εδώ:):)

σοκολάτα πορτοκάλι είπε...

ΝΑι, καλά όλ αυτά....
Αλλά μπορείς να μου πεις γιατί κουνιούνται τελικά αυτά τα λυόμενα, αυτο-φτιαγμένα?
Επειδή δεν ειναι πάντα συμπαγές ξύλο?

koulpa είπε...

χαχα..σοκολατα πορτοκάλι
καλώς ήλθατε..(έστω και καθυστεημένα το είδα..):):)
Σπάνια είναι από ξύλο.. και όταν είναι, είναι τόσο μαλακό (λευκόξυλο) που καλήτερα να μην ήταν..:):)
όταν είναι καλή η κατασκευή, μετά το πρώτο δέσιμο δε κουνιέται.. στο δευτερο δέσιμο ξεχιλώνουν λίγο οι τρύπες.. αν έχεις ανασφάλεια.. βάζεις μερικές βίδες με γωνίες στον τοίχο και το ξεπερνάς..:):)
Την καλησέρα μου:):)