Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

τοποθέτηση εσωτερικών πορτών

..στα σχόλια του προηγούμενου ποστ.. ζήτησε ο φίλος giannisxan πληροφορίες για την τοποθέτηση εσωτερικών πορτών.. και κάποιος άλλος είχε ρωτήσει στο παρελθόν.. αλλά είχα 2-3 χρόνια να βάλω πόρτες.. τώρα συγχρονιστήκαμε.. έχω κάποιο οπτικό υλικό από τον πύργο.. ελλιπές αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε.. χαχα με έπιασε προκοπή να ποσταρω εδώ τώρα που λείπουν όλοι.. :) :)

λοιπόν
πρώτα μετράμε τον χώρο.. σε 4-5 σημεία.. από την μικρότερη διάσταση αφαιρούμε  2 εκατοστά.. στο πλάτος και στο ύψος.. παραγγέλνουμε την πόρτα.. προσέχοντας να γίνουμε κατανοητοί όσον αφορά το πως θα ανοίγει.. εγώ κάνω κάτοψη για να είμαι σίγουρος..

αφού την παραλάβουμε..


ξαπλώνουμε την πόρτα με το μέσα προς τα πάνω και μοντάρουμε πάνω της την κάσα..
άλλες είναι με καβίλιες άλλες κολλητές.. άλλες έχουν κάποια εξαρτήματα στις πάνω γωνίες που τις δένουν.. κόβουμε 2 ξύλα στο μήκος του εσωτερικού στο πάνω μέρος της κάσας..

όπως είναι ξαπλωμένη.. βολεύει να κόψουμε και τα περβάζια αρμοκάληπτρα.. μέσα έξω να τα έχουμε έτοιμα.. να έχουμε φαλτσοκόφτη και όρεξη τα κάνουμε φάλτσα.. αν όχι.. οι περισσότεροι κόβουν το επάνω κάθετα.. ως το σημείο που συναντά τα κατακόρυφα δεξιά αριστερά.. μετά κόβουν τα κατακόρυφα από εκεί που τελειώνει το πάνω μέρος του πάνω μέχρι το κάτω μέρος της κάσας.. κι αφαιρούν ένα κοματάκι μέσα επάνω..  όσο να μπει στη κινησιά..


βάζουμε μια ταινία συσκευασίας από κάτω να κρατιέται κλειστή η κάσα.. 


παίρνουμε μαζί 13-14 σφήνες σφυρί και ένα πόμολο.. και τοποθετούμε την κάσα στη θέση της.. αν έχει ρεύμα αέρα.. προσοχή.. χρειάζεστε κάποιον από την μέσα μεριά να φιλάει τσίλιες.. να μη σας την πάρει ο αέρας.. 


κρατώντας το πάνω μέρος.. μοιράζετε το κενό δεξιά αριστερά.. βάζετε 2 σφήνες στις γωνίες πάνω δεξιά αριστερά.. από την έξω μεριά.. τις χτυπάτε ελαφρά να σφηνώσουν.. με το πόμολο ανοίγετε την πόρτα.. και βάζετε άλλες 2 στα ίδια σημεία από μέσα.. βάζετε μια σφήνα στην πόρτα όπως είναι μισάνοιχτη.. για να εξασφαλίσετε ότι δε θα βρίσκει.. αν το πάτωμα σηκώνεται προς τα μέσα.. ξεσφίγγετε τις πάνω σφήνες.. ξεχωριστά κάθε πλευρά.. και σηκώνετε ανάλογα την κάσα.. και τις ξανασφίγγετε.. βάζετε σφπυνες και στα πλάγια μέσα έξω δεξιά αριστερά και τις χτυπάτε.. 

βάζετε το ξύλο που κόψατε πριν.. στο κάτω μέρος της κάσας.. και βάζετε σφήνες στο κάτω μέρος μέσα έξω δεξιά αριστερά.. δοκιμάζετε το κλείσιμο.. αν η κάσα από τη μεριά της κλειδαριάς έχει κάποιο κενό.. με ένα ξυλαράκι για μαξιλάρι χτυπάτε μια την κάσα και μια τη σφήνα μέχρι να ισαπέχει.. χτυπάτε και την απέναντι σφήνα για να σφηνώσει καλά.. χτυπάτε ένα γύρω όλες τις σφήνες να τις σιγουρέψετε.. ξαναδοκιμάστε το κλείσιμο.. και σφηνώστε την πόρτα μισάνοιχτη να μη βαραίνει τις σφήνες..


βάζουμε αφρό σε 2 σημεία πάνω.. και σε 3 σημεία σε κάθε κατακόρυφο.. όχι πολύ.. έχοντας υπόψιν ότι θα διογκωθεί 3-5 φορές.. βάζουμε το δεύτερο ξύλο στο ύψος της κλειδαριάς.. για να μην μας την κλήση η τάση του αφρού..
αν ο τοίχος είναι πολύ στραβός.. και τα κενά μεγάλα.. ελέγχουμε μετά από λίγη ώρα το κλείσιμο πάλι.. γιατί ενδεχομένως να μας παρασύρει τις σφήνες.. όσο είναι ρευστός μπορούμε να διορθώσουμε όπως ρυθμίσαμε την πρώτη φορά..

την άλλη μέρα.. κόβουμε με ξυράφι τους αφρούς που περισσεύουν.. και τις σφήνες.. βάζουμε τα περβάζια στις κινησιές.. κι αν έχουμε κενά στοκάρουμε με σιλικόνη ίδιου χρώματος.. τα μεταξύ των ξύλων.. και με ακρυλική σιλικόνη τα κενά του περβαζιού με τον τοίχο.. 

αν κάτι μας έχει ξεφύγει.. και η πόρτα βρίσκει από τη μεριά του μεντεσέ.. τη βγάζουμε και δίνουμε από 2-3 δεξιές στροφές στους μεντεσέδες βαρελάκια..

βάζουμε τα πόμολα και είμαστε έτοιμοι..



25 σχόλια:

ag_papan είπε...

καιεπικαιρος koulpa...

Αυτό το μήνα θα βάλω πορτες σπίτι μου ...
λέω να δοκιμάσω μόνος μου .. δεν έχω ξαναβάλει αλλά έχω δει τοποθέτηση σε εκθέσεις (έτοιμο κενό τοίχου)...

και να κάνω και μία ερώτηση για αρχή;
απο τις εργοστασιακές πόρτες (τυποποιημένες διαστάσεις), μπορώ να μειώσω με κάποιο τρόπο υψος ή πλάτος;

koulpa είπε...

χαχαχα ag_papan
το είχα κατά νου.. αλλά δεν μου είχε τύχει καμιά δουλειά με πόρτες.. :) :)
αυτοί που είχα συνεργαστεί στο παρελθόν και αυτή τη φορά.. τις κάνουν κατά παραγγελία.. οπότε δεν εχει σημασία.. αν θές να πάρεις έτοιμες από το ράφι.. θα πάρεις την μεγαλήτερη διάσταση που χωρά στο χώρο σου.. κι αν είναι μεγάλο το κενό και δε καλήπτεται απο το δοκάρι.. θα μεγαλώσεις τον τοιχο.. στις τυποποιημενες πόρτες η μόνη επέμβαση που μπορείς να κάνεις είναι να τις κοντίνεις 2-3 πόντους.. στο πλάτος καμία επέμβαση δεν είναι δυνατή αφού είναι σε τελική μορφή.. αν είναι από αυτές που βάφονται.. μπορείς να αφαιρέσεις 1-3 ποντους.. αλλά πρέπει να ξανακάνεις την πατούρα.. σανα την φτιάχνεις από την αρχή είναι.. :) :)
περιμένω νέες απορίες.. η τοποθέτηση χρεώνεται 35-40 ευρώ.. για να αξιολογήσεις την φασαρία.. :) :)
την καλησπερα μου :) :)

ag_papan είπε...

και κάτι άλλο ..
ποια είναι η τιμή για τις
εσωτερικές πόρτες..έτοιμες ή κατα παραγγελία...

koulpa είπε...

ag_papan
βρίσκεις από 250-300 ευρώ απλές επενδεδιμένες που δε θέλουν βάψημο.. mdf γυμνό που θέλει βάψημο από 200.. τα υπόλοιπα ανεβαίνουν.. :) :)

ag_papan είπε...

Να μαι πάλι εδώ… μάλλον πρέπει να είμαστε σε διαρκή online σύνδεση με τόσες απορίες που έχω …Χαχαχα

Στο σπίτι μου θέλω να βγάλω τις παλιές πόρτες .. 6 εσωτερικές ..
Σκέφτομαι να τις παραγγείλω από Leroy Merlin και να τις τοποθετήσω εγώ..
Η μία πόρτα από το μπάνιο έχει μικρότερες διαστάσεις και στην κάσα έχει κοψίματα λόγω του μήκους – πλάτους του τοίχους..(μάλλον δεν χωρούσε όταν τη βάζανε)..
Το λοιπόν..
Οι παλιές πόρτες πως βγαίνουν;
Εγώ μετράω την διάσταση από την κάσα στις παλιές πόρτες και παραγγέλνω την πιο κοντινή διάσταση από τις τυποποιημένες;
Για την πόρτα του μπάνιου τι μπορώ να κάνω;

koulpa είπε...

χαχαχα ag_papan
δίνεις ζωή στο σχολιοχώρο του μπλογκ.. :) :)
λοιπόν..
οι παλιές κάσες.. αν τις έχει βάλει παλιός μάστορας.. μέχρι 80-90.. πιθανότατα έχουν μπεί με τζινέτια.. μεταλικές λάμες που τις μπίγανε στην κάσα και τις σετέωναν στον τοίχο με λάσπη.. βγάζεις τα περβάζια.. και περνάς το δισκάκι ανάμεσα στην κάσα και τον σοβά.. σε κάποια σημεία θα καταλάβεις ότι κόβεις σίδερο.. το κάνεις αυτό πανω δεξια αριστερά μέσα έξω.. αυτό το σημείο βγάζει πολύ σκόνη.. βάλε καμιά μεμβράνη στα δωμάτια αν κατιοκήται το σπίτι κι έχει πράγματα που σκονίζονται.. αν δεν ελευθερωθεί.. ίσως έχει αφείσει μέσα τις σφίνες και κάπου κρατάει.. χτύπα με το σφυρί πάνω δεξια αριστερα να ξεσφηνώσει..
αν είναι νεότερη κατασκευη πιθανώς να έχει μπεί με αφρό.. κάνε το ίδιο με το δισκάκι.. και μετά με ένα μακρύ μαχαίρι.. να το βλέπεις να περνά απέναντι.. κόψε γύρω γύρω τον αφρό.. και πάλι με το σφυρί.. ξεσφήνωμα.. :) :)
για την παραγγελία μετράς τον χώρο.. κι αφαιρείς 2 πόντους αέρα.. αν είναι τυποποιημένα πας στην πικρότερη διασταση.. :) :)
για το μπάνιο πρέπει να γίνεις πιό σαφής.. τι εννοείς έχει κόψήματα; δε σε ενδιαφέρει τι έγινε στην παλιά.. αρκεί ο χωρος όταν θα βγεί να είναι καθαρός.. το χειρίζεσαι όπως τις άλλες.. μέτρα μόνο και το πάχος του τοιχου μήπως έχει φουσκώσει με το πλακάκι.. ίσως να χρειαστεί φαρδήτερη κάσα.. ή κάποια πηχάκια που βάζουν ανάλογα πως το χειρίζεται η κάθε εταιρία.. :) :)
την καλημέρα μου :) :)

jenny nikolas είπε...

Παρακαλώ απαντήστε μεου αν μπορείτε....
-πόσους πόντους "αέρα" δινει ο ξυλουργός στην κατασκευή μιας πόρτας οταν εχει το ανοιγμα απο τοιχο σε τοίχο?(πχ 83 πόντοι ανοιγμα Χ 219 υψος - τι διασταση κατασκευαζεται η κάσα?)
-επιλέγοντας κλειδαριά ασφαλείας, η πόρτα παραδίδεται τρυπημένη για τον αφαλό και το χερούλι ή τρυπιέται απο τον τοποθέτη??
-στις πόρτες laminate που εχουν τζάμι, όταν δεν διευκρινίζεται κάτι σχετικό, το τζάμι περιλαμβάνεται?
...και κατι ακόμα: αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν σε κάποιο επίσημο εγγραφο? πχ επιμελητηριο κλπ
Σας ευχαριστώ...

king_dude είπε...

Xωρις αλφαδι θα γινει θεοστραβη

Μιχάλης είπε...

Συγχαρητήρια. Είσαι πολύ κατατοπιτικός. Εξαιρετική περιγραφή της όλης διαδικασίας. Να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι. Μια πληροφορία. Έψαχνα για να πάρω μια σπαστή ξύλινη πόρτα. Είδα πως χρειάζονται 350-420€ κι αποφάσισα να την παραγγείλω σε ένα κατασκευαστή πορτών και να την τοποθετήσω μόνος μου. Προχθές πήγα και την πήρα (πόρτα σε δύο κομμάτια αφού είναι σπαστή, κάσσα σε τρια τεμάχια και πρεβάζια) μόνο με 115,00€ από μια βιοτεχνία κατασκευής πορτών στο Ελληνικό.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
koulpa είπε...

jenny nikolas τώρα το είδα συγνωμη για τη καθυστέρηση 1 εκ από κάθε πλευρα επαρκεί αν είναι ισιο το κενό στη περίπτωση σου 218 (υψος) Χ 81 (πλατος).. Υπάρχουν εταιρίες που παραδιδουν κομπλέ μα λόγω της μακράς μου απουσίας από το χώρο αγνοω ποιες διατηρούνται. Δε γνωρίζω να αναφέρονται σε κάποιο επιμελητηριο σε διαφιμιστικα φιλάκια κατασκεβαστων ίσως 😊😊

koulpa είπε...

Χάχα φιλαδια όχι φιλάκια 😊😊

koulpa είπε...

king_dude ναι αν δεν έχει χρεισημοποισει άλφα αλφαδι ή νήμα της σταθμης στο τοιχο και στο πατωμα θα γίνει αναγκαστικά στραβά για να φαίνεται ισιο και να δουλευει 😊😊

koulpa είπε...

μιχαλης ευχαριστώ μπράβο φίλτατε 😊😊

koulpa είπε...

Αθανασια Γιαννακοπουλου ελπίζω να αφαιρέθηκε ως αν επίκαιρο συγνώμη για την καθυστέρηση 😊😊

Αντζελα είπε...

Καλημέρα ,ήθελα να ρωτήσω αν κοβεται από κάτω η πόρτα εισόδου ασφαλειας διαμέρισματος προκειμένου να βάλω πλακάκια στο μωσαϊκό του χωλ εισόδου.Ειναι ακριβή εργασία?Τελειωνει αυθημερόν?Σε ποιο μάστορα να αποτανθουμε? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απαντηαπ σας

Unknown είπε...

Καλησπέρα που αυτη η βιοτεχνία;

Unknown είπε...

Θέλω να βάλω δύο σπαστες

Eleni Maria είπε...

Καλησπέρα, πως μπορώ να αλλάξω το πλαστικό τζάμι σε παλιά ξύλινη πόρτα;
Τι πρέπει να προσέξω στις διαστάσεις του νέου; Αυτό είναι το λεγόμενο πλαξιγκλας ή το λέμε κάπως αλλιώς;

Eleni Maria είπε...

*πλεξιγκλας

Eleni είπε...

Ποιες είναι οι τιμές για αυτές τις εσωτερικές πόρτες. Παρακαλώ αναφέρεται κάτι σχετικό στο άρθρο σας.

koulpa είπε...

eleni
10 χρονια ;)










Nikos Papadakis είπε...

Γεια σας. Θέλω να αλλάξω την ξύλινη πόρτα και κάσα που έχω. Η πόρτα είναι 210Χ74.Η κάσα είναι 205Χ68 κάτι. Η πόρτα είναι πρεσαριστή με καπλαμά. Πού μπορώ να βρω τέτοια πόρτα; Τι θα πάρω πρώτα; Πόρτα ή κάσα και γιατί; Ή σετ; Τι υλικά θα χρειαστώ για την εγκατάσταση;

koulpa είπε...

Νικος
10 χρονια ;)