Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

βιτρίνες με αλουμινένια πιχάκια

μπορούμε κάποια πορτάκια μελαμινικά η βακελίτικά να τα μετατρέψουμε σε βιτρίνες.. να δώσουμε λίγη ποικιλία στην κουζίνα μας..

..αρχικά πάμε να αγοράσουμε τα υλικά.. έρχονται σε 3μετρες ή 4μετρες βέργες.. ανάλογα μα την εταιρία.. υπολογίζουμε πόσα χρειαζόμαστε.. για 2 πορτάκια πχ.. 72Χ45.. θέλουμε αν κάνουμε το πλαίσιο 8 εκατοστά.. 72-16=56 εκ. για τα κατακόρυφα.. και 45-16=29 εκ. για τα οριζόντια.. για τα 4 πλαισιάκια λοιπόν θέλουμε.. 56Χ8=488 και 29Χ8=232.. σύνολο 488+232=720 εκ. .. αν το αναλύσουμε περαιτέρω.. έχουμε 400/56=7,143 αρα 7 κατακόρυφα από τη μια βέργα και 400-56=344 και 344-232=112.. 1 κατακόρυφο και 8 οριζόντια και 112 εκ. περίσσευμα από τη δεύτερη.. θέλουμε λοιπόν 2 βέργες και 16 γωνίτστες.. και μια σιλικόνη..

προσέχουμε να μην είναι πολύκαιρισμένα τα πιχάκια.. γιατί ξεραίνεται η προστατευτική ζελατίνη και η ταινία διπλής επίστρωσης και δε βγαίνει με τίποτα.. το δοκιμάζουμε σε μιαν ακρούλα πριν το πάρουμε..

ξεκρεμάμε τα πορτάκια.. βγάζουμε τους μεντεσέδες και τα πόμολα.. αν δε μιλάμε για νέα κουζίνα.. συμαδεύουμε την τρύπα.. εγώ προτείνω 8 εκατοστά γύρω γύρω.. αλλά είναι θέμα γούστου..




και τα κόβουμε με το δίσκο.. τελειώνοντας με τη σέγα..

ή κάνουμε 4 τρύπες στις γωνίες.. και τα κόβουμε με τη σέγα.. το οποίο και προτείνω στους αρχάριους.. το πέταγμα που θα κάνει η σέγα δε μας απασχολεί γιατί θα καλυφθεί από το πιχάκι.. τα ισιώνουμε αν μας έχει ξεφύγει με τη ράσπα ή μια χονδρή λίμα..
μετράμε την τρύπα.. για τα τζάμια και δίνουμε και 2-3 χιλιοστά αέρα.. στην περίπτωσή μας.. θα πρέπει να είναι.. 55,7Χ28,7   2 τεμάχια.. 3-4 χιλιοστά πάχος.. αν πήτε για βιτρίνα κουζίνας θα σας προτείνει ο τζαμάς τι διαθέτει.. διαλέγουμε χρώμα και τα παίρνουμε..




βάζουμε μια γωνίτσα στις γωνίες της τρύπας.. συμαδέβουμε τα αυτάκια της.. εκεί που ακουμπά το πιχάκι.. μετράμε τα κάθετα και τα οριζόντια.. ενδεχομένως να έχουμε διαφορές του χιλιοστού.. παίρνουμε την μικρότερη και αφαιρούμε ένα χιλιοστό αέρα.. στην περίπτωσή μας.. πρέπει να είναι περίπου 55,3 το κατακόρυφο και 28,3 το οριζόντιο..




τα κόβουμε στο δίσκο ή σε ένα φαλτσοκούτι με ψιλό σεγάκι.. ακουμπώνταστα σε ένα πιχάκι μελαμίνη.. με την επιφάνεια που έχει την ταινία διπλής όψης.. να ακουμπά στο οριζόντιο της μελαμίνης.. όπως θα ακουμπάστην πόρτα.. γιατί αλλιώς το μασάει.. πολύ αργά και προσεχτικά γιατί τσαλακώνεται εύκολα..




βγάζουμε την προστατευτική μεμβράνη.. με μια ψιλή λίμα διορθώνουμε τυχών ατέλειες του κοψίματος.. 




βάζουμε τις γωνίτσες και φτιάχνουμε τα πλαισιάκια..




βγάζουμε το κάλυμμα της ταινίας διπλής όψης.. ακουμπάμε ελαφρά το πλαίσιο στο εξωτερικό της πόρτας.. μετράμε γύρω γύρω να ισαπέχει.. και το πιέζουμε παντού να κολλήσει..




γυρίζουμε την πίσω μεριά προς τα πάνω.. βάζουμε το τζάμι και μοιράζουμε τον αέρα γύρω.. στον αρμό μεταξύ τζαμιού και πλαισίου βάζουμε ελάχιστη σιλικόνη.. ένα μακαρόνι 1-2 χιλιοστά είναι αρκετό.. αν το τζάμι είναι ανάγλυφο ή αμμοβολή.. βάζουμε το λείο από έξω.. μαζεύει λιγότερη σκόνη και καθαρίζεται ευκολότερα.. 




βγάζουμε το κάλυμμα τις ταινίας από το επόμενο πλαίσιο.. το ακουμπάμε στην τρύπα πάνω στο τζάμι.. και το ευθυγραμμίζουμε με το εξωτερικό πλαίσιο αν το τζάμι είναι διαφανές.. αν δεν είναι απλά το κάνουμε να ισαπέχει από τις άκρες γύρω γύρω όπως κάνανε με το εξωτερικό πλαίσιο.. το πιέζουμε να κολλήσει παντού.. το αφήνουμε.. και φτιάχνουμε το δεύτερο πορτάκι.. 



την άλλη μέρα.. βάζουμε μεντεσέδες.. πόμολα.. και τα κρεμάμε..

2 σχόλια:

ag_papan είπε...

μπραβο και παλι μπραβο..ωραια κατασκευή...

koulpa είπε...

xaxaxa ag_papan
μοναδικέ μου σχολιαστή ευχαριστώ.. χαχαχα με έπιασε κι εμένα ΄προκοπή μέσα στον αυργουστο.. :) :)
την καλησπερα μου :) :)