Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ντουλάπα 3.. οι απόντες υπότιτλοι..

στο βιντεάκι για τη ντουλάπα στην πράξη.. δεν έβαλα υπότιτλους.. μια και το έκανα περισσότερο σαν ενθύμιο για μένα.. κάπου να είναι μαζί οι φωτογραφίες με την δουλειά.. έτσι κι αλλιώς δεν έβλεπα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το κοινό..
μια και ο φίλος άγγελος.. ζήτησε περισσότερες πληροφορίες.. και δεν έχω τα μέσα εδώ να ξανασηκώσω βιντεάκι.. θα κάνω μια προσπάθεια να περιγράψω από την αρχή τα βήματα..

Καλημέρα koulpa.!!

Χρειάζομαι ξανά τη βοήθεια σου και όπως κατάλαβες
είμαι ο πιο συχνός επισκέπτης στο blog....
Στο συννημμένο αρχείο που σου στέλνω έχω μια είκονα
με την ντουλάπα που θέλω να φτιάξω.
έχω έτοιμα ολα τα κουτιά αλλά θέλω να μου πείς πως τα μοντάρω και πως τα αλφαδιάζω.
Δεν εστειλα στο blog γιατι ήθελα να ανεβάσω και την εικόνα...



..και ήλθαν λοιπόν τα πράγματα.. και γέμισαν το δωμάτιο..
για αρχή.. κάνουμε ντάνες κατά είδος.. πλάτες.. πλαϊνά.. πάτοι.. ράφια.. κομμάτια των συρταριών.. μπαζες-φάσες.. πόρτες..
αριθμούμε τα κουτιά στο σχέδιο.. με τη σειρά τοποθέτησης.. ώστε να ξέρουμε που πάει τι.. και πότε..
ξεκινάμε φτιάχνοντας τις συρταριέρες.. όπως στο βιντεάκι με τη συρταριέρα της diVa.. που ήμουν νέος και είχα βάλει υπότιτλους..
βάζουμε μεντεσέδες στις πόρτες..
κάνουμε τρύπες 3,5-4 χιλιοστά στις πλάτες γύρω γύρω ανα 20-25 εκατοστά (αν ειναι βιδωτές)
κάνουμε τρύπες 3,5-4 χιλιοστά.. 4πανω 4 κάτω στα πλαϊνά για το μοντάρισμα και 5 χιλιοστά για τα τακάκια των ραφιών όπου προβλέπονται.. υπάρχει αναφορά στις τρύπες των ραφιών σε ένα από τα πρώτα ποστ..
καθώς και τις βάσεις για τις σωλήνες.. στο μέσον του βάθους.. και 5,6 εκατοστά από πάνω σημαδεύομαι την πάνω τρύπα της βάσης..
προσαρμόζουμε τις πόρτες.. βάζοντας γωνίτσες μεταξύ πόρτα και πλαϊνού σαν αποστάτες.. βιδώνουμε τα τακάκια των μεντεσέδων στα πλαινά.. και μετά αποσπούμε το μεντεσε από το τακάκι που μένει στο πλαινό.. σημειώνουμε την πόρτα και το παλινό.. ωστέ να ξέρουμε πιά πόρτα πάει που.. τοποθετούμε τις πορτες σε μια ξεχωριστή ντανα μακριά από το κέντρο της δράσης μια και θα χρειαστούν πάλι στο τέλος.. και δίπλα τους τ ράφια που θα χρειαστούν αφου στηθεί η ντουλάπα..


για να μη πήξουμε στο χάος των κοματιών.. τα τοποθετούμε κατά την αντίστρωφη σειρά που θα τα χρειαστούμε (filo-first in last out).. βάζουμε την πλάτη του τελευταίου κουτιού που θα τοποθετήσουμε στον τοίχο.. μετά το ένα πλαινό.. μετά τους πάτους.. μετά το άλλο πλαινό.. μετά την πλάτη του προτελευταίου.. και συνεχίζουμε έτσι μέχρι το πρώτο.. έτσι έχουμε όλα τα κομάτια των κουτιών σε μιά ντάνα με τη σειρά που θα τα χρειαστούμε..


πέρνουμε το πρώτο πλαινο κι ένα πάτο.. σε μια επίπεδη επιφάνια.. τα κρατάμε με το ένα χαίρι με το σόκορο πρός τα πάνω.. και με το κατασταβίδι τα δένουμε με νοβοπανόβιδες 3,5χ50.. λόγω σφάλματος στο κόψημο μπορεί να μην είναι στο ίδιο ύψος.. βάζουμε κάτω από το χαμηλότερο κάποια χαρτάκια.. εγώ χρεισημοποιώ φίλα από το μπλοκάκι μου.. ώστε να έλθουν στο ίδιο ύψος.. υπάρχει σκιτσάκι σε παλιό ποστ.. καθώς και φωτογραφία στη συτρταριέρα τηςdiVa.. δένουμε και τον άλλο πάτο.. και μετά το απέναντι πλαινό..


σημαδεύουμε στον κάτω πάτο 4-5 εκατοστά.. και τοποθετούμε τα μπρόστινά πόδια.. να πατάνε λίγο και στο πλαινό.. αν το κουτί είναι 80 εκατοστά πλάτος και πάνω.. καλό είναι να βάλουμε και στη μέση πόδια.. γυρίζουμε το κουτί με το σόκορο προς τα κάτω.. βάζουμε την πλάτη.. στα κάτω κουτιά βιδώνουμε πρώτα την πάνω μεριά.. (στά πάνω ξεκινούμε από την κάτω μεριά).. με νοβοπανόβιδες 3,5χ30.. προσέχοντας να μη περισεύει.. μετά βάζουμε από μια βίδα στο κέντρο των πλαινών.. μετά δένουμε το κάτω μέρος.. και συμπληρώνουμε και τις υπόλοιπες βίδες στα πλαινά.. αν κάπου που θα ακουμπα με διπλανό κουτί περισεύει.. το αφαιρούμε με την πλάνη ή με λυαντικό δισκάκι.. καλό είναι όταν παραγγέλνουμε την πλάτη να αφεινουμε ένα χιλιοστό αέρα για να μην χρειάζεται να αφαιρούμε μετά.. τοποθετούμε και τα πίσω πόδια.. φείνοντας 10 εκατοστά περίπου.. για να φτάνει και το χέρι μας να τα ρυθμίζουμε.. και πατόντας πάλι λίγο στο πλαινό..
έτοιμο το πρώτο κουτί!!!


το στήνουμε στη θέση του κοιτώντας να μοιράσουμε τον αέρα δεξιά αριστερά.. υπολογίζοντας το πλάτος και των άλλων κάτω κουτιών.. αν πχ ο χώρος είναι 266 εκατοστά και η ντουλάπα 260.. μοιράζουμε τα 6 εκατοστά.. κι αφήνουμε 3 από κάθε πλευρά.. ρυθμίζουμε το πρώτο κουτί με το αλφάδι στρίβοντας τα ποδαράκια..


με τον ίδιο τρόπο μοντάρουμε και υπόλοιπα κάτω κουτιά.. τα αλφαδιάζουμε.. κι αρχίζουμε και τα δένουμε με σφιχτήρες.. προσέχοντας τα σόκορα να είναι στο ίδιο βάθος.. τα συνδέουμε με νοβοπανόβιδες 3,4χ30 ανα 30-40 εκτατοστά στο ύψος μπροστά.. βάζουμε και μερικές στο πίσω μέρος..
με μιά πήχη τσεκάρομαι το αλφάδιασμα όλων μαζί και το διορθώνουμε αν χρειαστεί..


με τον ίδιο τρόπο μοντάρουμε και τα πάνω κουτιά.. χωρίς τα πόδια βέβαια.. και τα τοποθετούμε ένα ένα στη θέση τους.. συνδέουμε πρώτα τα κάτω μέρη.. και μετά τα πλαϊνά όπως στα κάτω.. προσέχοντας πάντα τα σόκορα να είναι στο ίδιο βάθος..
πιθανόν ο τοίχος να μην είναι ίσιος.. αν παίζει το όλο σύστημα.. σπρώχνουμε ακουμπώντας στον τοίχο και σφίγγουμε λίγο ακόμα τα μπροστινά πόδια όπου υπάρχει κενό..


μετράμε και κόβουμε την μπάζα.. προσαρμόζουμε το μπαζολάστιχο.. σημαδεύουμε τις θέσεις των ποδιών και βάζουμε 3-4 πιάστρες.. και τοποθετούμε την μπάζα..


μετράμε τις φάσες δεξια αριστερά.. στο ύψος όσο τα κουτιά και στο πλάτος ανα 40-50 πόντους.. αφαιρόντας 2-3 χιλιοστά αέρα.. τις κόβουμε με τη σέγα από πίσω και τις βιδώνουμε.. με τον ίδιο τρόπο και τη φάσα πάνω..
βάζουμε τα ράφια και τους σωλίνες


βάζουμε τις πόρτες χονδρορυθμίζοντας στο πλάτος.. η ρύθμιση μάλον απαιτεί δικό της ποστ που θα ακολουθήσει..


βάζουμε βάζουμε από 2 γωνίες στοπερ δεξια κι αριστερά πάνω και κάτω.. και βιδώνουμε στον τοιχο με βίδες 6χ60..


σημαδεύουμε.. ή φτιάχνουμε φόρμες.. για να τρυπήσουμε τα πόμολα.. εγώ βάζω τα πανω στο 5χ5 εκατοστά από τη γωνεία της πόρτα τα πάνω και στο 60χ5 εκατοστά από την πάνω γωνία στα κάτω..
μαζεύουμε.. κάνουμε πίσω και καμαρώνουμε..

6 σχόλια:

ag_papan είπε...

τι να πω...
τα σχολια είναι περιττά..
το καλύτερό μου blog.. η βοήθεια σου είναι πολύτιμή..
έχω να προτείνω κι εγώ κατι όμως..
δουλεύω τα σχεδιαστικά autocad,1992,Planit, klp
δήλαδή σχεδίαζω πολλές απο τις κατασκευές που φτιάχνεις και τις τοποθετώ και στο δωματιο με την αντιστοιχη διακόσμηση..αν χρεαστείς κάτι μπορείς να το ζήτήσεις..
ευχαριστώ για τη βοήθεια

giannisxan είπε...

Συγχαρητήρια φίλε Κούλπα μέσα από τις δημοσιεύσεις σου μ έχεις βοηθήσει σε πάρα πολλά θέματα στις κατασκευές. Όσο για τις αναρτήσεις εγώ μπαίνω πολύ συχνά αλλά δε σχολιάζω γιατί ως επί το πλείστον βρίσκω τις απαντήσεις έτοιμες μέσα στο blog σου.
Να σαι καλά!!!!

koulpa είπε...

φίλε ag_papan
ευχαριστώ για τα κιαλά λόγια.. :) :)
χαχαχα κι εγώ μπήκα στο μαγικό κόσμο του autocad το 83.. και στην αρχή μονοπώλησε τον χρόνο μου.. και στου inventor κάπου το 2000.. για μηχανικές κατασκευές.. αλλά όντας στους δρόμους.. βολεύομαι μετα σκαριφηματάκια.. θέλει το χρόνο του το autocad που δυσκολεύομαι να του διαθέσω αυτή την περίοδο.. να πω και την αμαρτύα μου.. το διασκεδάζω και το σκαρίφημα.. αν έχεις κάτι προς δημοσίευση είτε προς βελτίωση του περιεχομένου μου.. τον τρόπο τον ξέρεις.. :) :)
κι εγώ ευχαριστώ για τη συμπαράσταση.. έχω την αίσθηση ότι απομέιναμε λίγοι οι δημιουργικοί.. :) :)
την καλησπέρα μου :) :)

koulpa είπε...

ευχαριστώ φίλε giannisxan
βλέπω ότι έχει μια επισκεψημότητα.. αλλά δε μπορώ να ξέρω αν βοηθώ κάποιον ή απλά πέφτει από άστοχη αναζήτηση του γούγλη.. :) :)
την καλησπέρα μου :) :)

ag_papan είπε...

Φιλε koulpa θέλω να κάνω λίγες ερωτήσεις.. που έβγαλα από τις απαντήσεις σου για την κατασκευή της ντουλάπας…
1. γιατί ξεκινάμε από τις συρταριέρες;;
2. τις τρύπες για τους σωλήνες (κρεμάστρα) στο πλαϊνό,
τις κάνεις στην αρχή πριν μοντάρεις το κουτί;;
3. οι πόρτες μπαίνουν αφού είναι τοποθετημένα-αλφαδιασμένα και βιδωμένα τα κουτιά;; ή όταν ετοιμάζεις ένα κουτί βάζεις και τις πόρτες;;;
4. τελος .. το post για τους μεντεσέδες και το ρεγουλάρισμα θα ήταν ενδιαφέρον..

αυτά τα λίγα…
χιχι

koulpa είπε...

xaxaxa ag_papan
στη διάθεσή σου.. :) :)
1.γιατί έχουν τα περισσότερα κομμάτια.. και την περισσότερη δουλειά.. να φεύγουν από τη μέση να καθαρίζει το τοπίο..
2.γενικά ότι γίνεται με το πλαινό ξαπλωτό στον πάγκο.. γιατί να ταλεπορήσαι να το κάνεις μετά με το πλαινό όρθιο.. πόυ νομίζεις ότι χρειάζεται 5-6 χέρια;
3.χαχαχα δεν έγινα κατανοητός;.. μα σε γραμμικό χρόνο έκανα την περιγραφή.. συνδέουμε τις πόρτες στα πλαινά.. και τις αποσυνδέουμε από τα τακάκια.. έτσι ώστε να μη κάνουμε τον ταρζάν μετά προσπαθόντας να κρατάμε την πόρτα και να την βιδώνουμε αυτόχρονα.. η τοποθέτηση των πορτών γίνεται στο προτελευταίο βήμα.. κι αν έχεις πάρει κουμπωτους μεντεσέδες δε χρειάζεται ούτε κατσαβίδι..
4.χμ παλέυω να καταλήξω στα σκίτσα πόυ θα βοηθούσαν τους περισσότερους να καταλάβουν.. δεν είναι εύκολο..
εδώ είμαστε για κάθε απορεία.. :) :)
την καλησπέρα μου :) :)