Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

στα ενδότερα της συρταριέρας

στο προηγούμενο ποστ.. νέος φίλος. βλέποντας το βιντεάκι με τη συρταριέρα της diVa.. διατύπωσε κάποιες απορίες.. που θα δοκιμάσω να τις λύσω..

η ερώτηση ήταν.. πως προκύπτουν οι θέσεις των οδηγών..

υπάρχουν 2 λύσεις





και στις δύο.. σημαδεύουμε στο πλαϊνό. το πάχος του πάτου κάτω και των τρεσσών πάνω..
διαιρούμε το ύψος (Α)(ας πούμε 80 εκ.) δια του πλήθους των συρταριών (4 στο σχέδιο) και βρίσκουμε το ύψος του κάθε κούτελου (Β)(20 εκ. για το παράδειγμά μας)..
σημειώνουμε στο πλαϊνό τα σημεία που τελειώνουν τα κούτελα..
ακούμπάμε έναν οδηγό στο κάτω μέρος ώστε να μην ακουμπά στον πάτο..
βάζουμε και το στέλεχος του συρταριού και τσεκάρουμε ότι απέχει 3-4 χιλιοστά από το σημάδι του πάτου.. μετράμε την απόσταση από το κάτω μέρος του πλαϊνού ως το κέντρο των τρυπών του οδηγού.. συνήθως επαρκούν 3,5 εκατοστά..
μετράμε από το σημείο που πατά το συρτάρι στον οδηγό ως το πάνω μέρος του κάτω κούτελου (Ε) (θα είναι κάπου 17,5-18 εκ. για το παράδειγμά μας για τους περισσότερους οδηγούς της αγοράς)
βγάζουμε τον οδηγό.. τραβάμε γραμμή 3,5 εκατοστά από το κάτω μέρος του πλαϊνού. εδώ ξεκινά η διαφοροποίηση..

στην πρώτη λύση
μετράμε (Β) προς τα πάνω και τραβάμε τη γραμμή του δεύτερου οδηγού.. στο Β+3,5 δλδ.. (20+3,5=23,5 εκ. από το κάτω του πλαϊνού στο παράδειγμά μας)..
και προχωράμε ανα (Β)(20 εκ.)..
δηλαδή στον τρίτο από κάτω.. στο (2ΧΒ)+3,5 ((2Χ20)+3,5=43,5)..
και στον τέταρτο (πρώτο από πάνω) (3ΧΒ)+3,5 ((3Χ20)+3,5=63,5)..
βάζουμε έναν οδηγό στη θέση του πρώτου που σημειώσαμε.. βάζουμε το στέλεχος του συρταριού.. έτσι ώστε το ροδάκι του να είναι πάνω από το ροδάκι του στελέχους του κουτιόυ.. όπως θα γινόταν αν θέλαμε να βάλουμε το συρτάρι στο κουτί..
μετράμε την απόσταση (Δ) από το σημείο που πατά το συρτάρι στον οδηγό μέχρι κάτω μέρος της τρέσσας.. (κάπου 14 εκ. στην περίπτωσή μας ανάλογα με τον οδηγό)..
τσεκάρουμε ότι το (Δ) είναι μικρότερο από το (Ε).. αλλιώς έχουμε κάνει κάπου λάθος..
έτσι έχουμε (Δ) το ύψος του συρταριού.. και (Δ)-8 χιλιοστά το πλάτος των πλαϊνών των συρταριών (13,2 στην περίπτωσή μας)
αυτή η μέθοδος προσφέρει ίδια συρτάρια όσον αφορά τη θέση του κούτελου σχετικά με το συρτάρι αλλά χάνουμε 2-3 εκατοστά από το ύψος των συρταριών..

στη δεύτερη λύση
σημαδεύουμε τη θέση του δεύτερου οδηγού.. στο (Β)+3 από κάτω (23 εκ. στην περίπτωσή μας).. (ώστε να έχει 1-2 εκ. αέρα ο οδηγός του δεύτερου από το κούτελο του πρώτου ανάλογα με τον οδηγό)..
τη θέση του τρίτου στο (2Χ(Β)+3.. (43 εκ. στη περίπτωσή μας)..
και του τέταρτου (πρώτου από πάνω).. στο (3ΧΒ+2).. (62 εκ. στην περίπτωσή μας)..
βάζουμε τον πάνω οδηγό στη θέση του στο πλαϊνό. βάζουμε το στοιχείο του συρταριού γερμένο προς τα κάτω όπως στο κάτω σχήμα.. και μετράμε το αντίστοιχο (Δ) (κάπου 17,5-18 εκ. θα βγεί στην περίπτωσή μας.. το συγκρίνουμε με το (Ε)(είπαμε κάπου 17,5-18 εκ.).. κρατάμε το μικρότερο.. και αφαιρούμε γύρω στο ένα εκατοστό αέρα.. (Ε)ή (Δ)-1.. το ύψος του συρταριού.. αφαιρούμε και τον πάτο 8 χιλιοστά.. κι έχουμε το πλαϊνό του συρταριού.. (Ε) ή (Δ)-1,8 εκ. .. στην πράξη βγαίνει το πλαϊνό του συρταριού το ύψος του κούτελου (Β)-4 εκ. (20-4=16 στην περίπτωσή μας..


αυτά για την ώρα.. ελπίζω να έγινα κατανοητός.. μη ντραπείτε να ρωτήσετε αν δε καταλάβατε κάτι..